HET BEGIN VAN ROESTVRIJ STAAL

HET MOOIE METAAL

Het was Massimo Lagostina, een neef van Emilio, die met roestvrij staal begon te werken. Sinds hij op de leeftijd van 21 jaar in dienst kwam, zag hij onmiddellijk in wat voor een potentieel dit nieuwe pure, mooie, hygiënische, schitterende, roestvrije en duurzame materiaal wel had. Zodra Lagostina een oplossing had gevonden voor de technische moeilijkheden tijdens de productie, ging het in Italië als eerste van start met het gieten van potten en pannen van roestvrij staal. En ook in Europa en zelfs wereldwijd werd het bedrijf daarmee een van de koplopers. In 1934 ziet de collectie "Casa Mia" het daglicht. Tot op heden wordt de lijn tentoongesteld in het MOMA in New York. Italië is opnieuw in oorlog en de fabriek legt zich toe op de productie van oorlogsmateriaal. In 1948, wanneer Emilio overlijdt, wordt zijn vrouw Adele benoemd tot presidente.voorzitster Daarmee kwam een vrouw aan het hoofd te staan van het bedrijf, wat ongewoon was in die tijd. Dankzij de productie van artikelen in roestvrij staal kan de onderneming blijven groeien.


Image 1

Technisch ontwerp nr. 2300 van maart 1946 met daarop de ronde braadpan en de kegelvormige koffiezetter met verhoogde bodem van de lijn Elettro-Compens.

Image 2

tTechnisch ontwerp van augustus 1944 met daarop de hoge kookpan met twee handvatten van de lijn Casa Mia.

Image 3

Lijn Casa Mia, 1934.

Image 4

Elettro-Kompens, 1938. Een van de eerste pannen van roestvrij staal met verhoogde bodem (rvs+aluminium), thermische diffusie en onvervormbaar.

Image 5

Covers van catalogussen uit de jaren dertig en veertig met de slogan "Soltanto il meglio è vera economia" (Enkel het beste doet je besparen).

(de zandloper en de spaarpot op de linkerarm staan hierbij symbool voor de tijd en het geld dat je bespaart).

Image 6

De reinigings-/polijstafdeling op een foto uit de jaren veertig.

Image 7

Casa Mia kookpan van 22 cm die sinds 1955 tentoongesteld staat in het MOMA in New York, op naam van Massimo en Adriano Lagostina.

Image 8

Bestek van roestvrij staal, jaren 50.